Amadeus (1984)


SAD, 1984, drama, 160 min.

Režija: Miloš Forman,

Uloge: F.Murray Abraham, Tom Hulce, Elizabeth Beridgge, Jeffrey Jones, Simon Callow

Kažu da su sretni oni koji su zadovoljni tuđom srećom. Oni koji to nisu završe u tami svoje zavisti. Tako ide filmska priča o Mozartu i njegovom velikom protivniku Salieriu, ispričana kao Salierieva ispovijed svećeniku, u trenucima vlastite umobolnosti.

Mladi muzički genij dolazi na dvor cara Josipa II gdje izaziva Salierijevu zavist u općoj oduševljenosti Mozartom i djelima koja stvara. Salijeri ga proklinje ali neprijateljstvo ne pokazuje otvoreno. Mladi je Mozart na kraju ipak financijski uništen, umire u svojoj 35 godini života ali sa impozantnim opusom zbog kojeg Salieri onda kad se već nalazi u umobolnici proklinje raspelo jer je Božiji dar dat Mozartu a ne njemu. Izezutno je jaka scena ona u kojoj pored Mozarta na samrti sjedi Salieri a veliki mu kompozitor diktira posljednje note svog Requiema.

Film se bazira na stvarnoj okosnici Mozartovog života kojeg su obilježila tri čovjeka: Mozartov otac Leopold, car Josip II i Salieri. Genijalna Formanova priča o Mozartu, imala je ogromnu popularnost: film je dobitnik brojnih nagrada a gledanost publike zahvaljuje prikazu Mozartovog lika- pomalo hippy, nekonvencionalan, sklon svakodnevnim užicima i nesvjestan vlastitog genija.

Film impozantne scenografije, snimljen na prirodnom svjetlu, vrhunski je filmski spektakl. Dobitnik je osam Oskara 1984.godine, uključujući i Oskare za glavnu mušku ulogu, režiju, film i scenarij. Nosilac je i francuskog Cezara za najbolji strani film, britanske BAFTA nagrade za fotografiju i montažu te Zlatnog globusa za režiju, najbolju dramu, najbolju mušku ulogu te scenarij. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)