Apokalipsa danas / The Apocalypse Now / (1979)

SAD, 1979, drama, 146 min.

Režija: Francis Ford Coppola,

Uloge: Marlon Brando, Robert Duvall, Martin Sheen, Frederic Forrest, Albert Hall, Sam Bottoms, Dennis Hopper, Harrison Ford

Inspiriran romanom Heart of Darkness Josepha Conrada, film prati specijalnog vojnog agenta Willarda (Martin Sheen) koji dobiva zadatak da u Kambođi ubije odbjeglog časnika Kurtza (Marlon Brando), čovjeka blistave biografije ali i turbulentnog uma. Prolaskom kroz pakao prizora vijetnamskog rata, Willard u antologijskoj sceni spuštanja niz rijeku u dubini kambođanske džungle, dolazi do teritorija časnika Kurtza, do njegovog vojnog hrama i mjesta gdje je u svom svijetu izgradio kult vlastite ličnosti.

Ono što Apokalipsu odvaja od drugih vijetnamskih filmova je jačina kojom Coppola ulazi u mračnu podsvijesti likova: Willard je na početku filma sam u hotelskoj sobi u Saigonu i jedino na što može misliti je rat i džungla. Kurtz ima svoje privatno carstvo a filmom dominiraju subrealni prikazi zabilježeni kamerom Vittorija Storara.

«Ovo nije film o Vijetnamu, ovaj film je Vijetnam» izjavit će poslije Coppola aludirajući na teškoće koje su pratile realizaciju projekta. Stalna su bila ucjenjivanja Branda (koji je čini se pored Jacka Nickolsona jedini koji je Kurtza mogao portretirati onakvim kakav jeste) da će napustiti film, Martin Sheen je imao srčani udar a novinari su izvještavali da su helikopteri vojske tadašnjeg filipinskog diktatora Marcosa paralelno bili na usluzi Coppolinom projektu dok su s druge strane suzbijali pobune na filipinskom jugu gdje je film snimljen.

Film je dobitnik Zlatne palme festivala u Cannesu, Zlatnog globusa za režiju i sporednu ulogu (Robert Duvall) i BAFTA nagrade u istim konkurencijama. Film epskih dimenzija i remek djelo mračne strane ljudske duše.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)