Avijatičar / The Aviator / (2004)


SAD, 2004,drama, 170 min.

Režija: Martin Scorsese

Uloge: Leonardo DiCaprio, Cate Blanchett, Kate Beckinsale, Joh C.Reilly, Alec Baldwin, Alan Alda, Ian Holm...

Biografski film o milijunašu Howard Hughes (Leonardo DiCaprio) je narativni oskarovski film koji prati život jednog od najvećih idealista suvremenog američkog društva koji je svoj novac trošio na svoje pasije: avione, filmove i žene. Nakon što je ovaldao Hollywoodom i američkim zračnim prostorom, on uživa u svemu što Hollywood pruža: pamte ga po vezama koje je imao sa dvije velike ikone Katharine Hepburn (Cate Blanchett) i Avom Gardner (Kate Beckinsale). Iluzije međutim odmiču predaleko pa je Hughes načet nervnom bolešću kompulsivne depresije doseže dno u vlastitoj samoći iz koje izranja uz pomoć istih onih idela  koje je sada potrebno braniti pred optužbama američkog senata da je pronevjerio novac namjenje izgradnji špijunskih aviona. 

Žar sa kojom Hughes govori o avionima i filmovima ravna je opsesiji malog djeteta koje traži igračku od roditelja. Postoji i segment u kojem Hughes ostvaruje ono u šta duboko vjeruje a ostvaruje jer vjeruje bez dodira sa realnošću (Katharine Hepburn mu tako govori da su „filmovi filmovi jer nisu stvarni život“). Hughes je uporan i savladava sve prepreke. 

Nažalost, film se gubi u nastojanju Scorsesea da s jedne strane prikaže grandioznost genija koji je revolucionarno promjenio tokove američkog civilnog zrakoplovstva dok s druge strane balansira na ideji objašnjenja Hughesove pasije i junaka koji ne kontrolira ni sebe ni druge. Rezultat je nepotrebno predug film koji se na žalost ne razvija kritički prema onome što je Hughes radio nego slavi opsesiju a ta je opsesija mogla pripadati bilo kome drugom i biti opsesija o bilo čemu. 

Treba istači vrhunske efekte i scenografiju, dobro odigranu ulogu Leonarda DiCapria  te brilijantnu Cate Blanchett u ulozi Katharine Hepburn koji joj je donio Oskara i BAFTA nagradu za ulogu u ovom filmu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)