Avatar (2009)


(Avatar)

SAD, 2009, sf, 162 min.

Režija: James Cameron

Uloge: Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver, Stephen Lang, Joel Moore...


Pedesetih godina prošlog stoljeća, američka se je kinematografija kroz žanr western filmova bavila kolonizacijom Divljeg zapada i načinom na koji je tretirano domorodačko indijansko stanovništvo. 2154 godine, ljudska je rasa na putu da kolonizira planet Pandoru a zbog vrijednog minerala unobtaniuma kojeg se može naći na ovoj planeti ljudi su spremni istrijebiti domorodačko stanovništvo Na'vi. Kako bi se lakše približili ovoj rasi, naučnici su genetskim inžinjeringom stvorili Avatare, mješance ljudske rase i stanovništva Pandore. Njihova borba za očuvanje svog načina života, light motiv je filma Avatar, režisera i scenariste Jamesa Camerona.

U toj borbi nisu sami, jer shvatajući njihove uzvišene ciljeve, njihovoj borbi pridružuju se i Jake Sully  (glumi ga Sam Worthington) koji je na Pandoru došao kako bi se priključio radu u jednom naučnom laboratoriju te dr.Grace Augustin (Sigourney Weaver)  voditeljica te laboratorije.

Iako je Avatar najavljen kao epski SF filma a pojedini, prije svega američki kritičari u njemu tražili političke i filozofske premise (koje su nedvojbeno prisutne), film Jamesa Camerona fascinira prvenstveno filmskim efektima kojima su do u detalje prikazane šume i džungle Pandore te spretnost naroda Na'vi da ih koristi na svoju dobrobit i, u borbi sa ljudkim kolonizatorima, pretvore u svoju prednost.

Ideju za Avatara James Cameron prema vlastitom priznanju nosi još od ranih '90-tih. Ipak tek u novom stoljeću stvorile su se tehnološke pretpostavke da se napravi ovakav jedan film. U konačnici koštao je oko 250 miliona $ ali će, s druge strane ući u historiju kao prvi film koji je zaradio preko 2 milijarde dolara.

Film je dobitnik Zlatnog globusa za najbolji film i režiju a iako je bio nominiran i za Oskara za najbolji film, dobio ga je za najbolju fotografiju, specijalne efekte i scenografiju. 




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)