Crni labud / Black Swan / (2010)

SAD, 2010, drama, 108 min.

Režija: Darren Aronofsky

Uloge: Natalie Portman (Nina Sayers), Mila Kunis (Lily), Vincent Cassel (Thomas Leroy), Barbara Hershey (Erica Sayers), Winona Ryder (Beth Macintyre)...

Mlada balerina Nina Sayers dobije glavnu ulogu u Labuđem jezeru. Nova postava baletne priče zahtjeva od Nine da u isto vrijeme odigra uloge i Bijelog i Crnog labuda. No krhka i nesigurna Nina tokom priprema za premijeru otkriva mračnu stranu svoje ličnosti, boreći se sa vlasitim strahovima i frustracijama.

Ono što je stalno pratilo redatelja Darrena Aronofskog nakon premijere Crnog labuda na 67.filmskom festivalu u Veneciji bila je sličnost psiholoških profila junaka iz njegovog prethodnog filma Hrvač i Nine Sayers, mlade balerine čiji duševni košmar čini okosnicu ovog filma. „Wrestiling je najmanje vrijedna umjetnost – ako se uopće može nazvati umjetnošću dok je balet po mnogima najviša forma umjetnosti. Ono što me fascinira je koliko sličnosti postoji u oba ova svijeta. I hrvači i baletani koriste svoje tijelo kako bi izrazili svoj umjetnički svijet.“ – izjavio je Darren Aronofsky nazvavši Crnog labuda nastavkom priče svog prethodnog filma Hrvač.

Crni labud inspiriran je scenarijem The Understudy kojeg je Darren Aronofsky dobio na čitanje deset godina prije, a govori o pogubnom rivalstvu glavne glumice u jednom Brodwayskom mjuziklu i njezine misteriozne zamjene.Kako bilo, Aronofsky je brilijantno opisao um mlade balerine a transformacija Natalie Portman je savršena, što je sasvim zasluženo nagrađeno Oscarom i Zlatnim globusom.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)