Hrabro srce /Braveheart / (1995)

SAD,1995, drama, 177 min

Režija: Mel Gibson

Uloge: Mel Gibson (William Wallace), Sean Lawlor (Malcolm Wallace), Sandy Nelson (John Wallace), James Cosmo (Cambell), Alan Tall (Elder Stewart), Peter Hanly (Edward, Princ od Walesa), Sophie Marceau (princeza Isabelle)...

Braveheart je epski film o škotskoj pobuni iz 13. stoljeća protiv engleskog kralja Edwarda I koju je organizirao i vodio William Walace. Ova istinita priča, biografska sa aspekta života Williama Walace obiluje vrlo dobrim scenama bitaka između škotske armije sastavljene od običnog naroda i dobro organiziranih Engleza (za potrebe snimanja korišteni su i mehanički konji kako bi se izbjegli protesti raznih udruga za zaštitu prava životinja). Film ima standardan kliše priče o patrioti i vođi pobune sa iskrenim ulogama Mela Gibsona (dobio Oskara za režiju filma) i Sophie Marceau. Sudeći prema historičarima, film je zasnovan na vrlo preciznim historijskim i političkim detaljima, bez suvišne dramatizacije ili šminkanja historijskih detalja. 

Film je dobitnik nekoliko Oscara, između ostaloga i Oscara za najbolji film, režiju i kameru, nagrade Eddie Američke udruge filmskih montažera, Zlatnog globusa za najbolju režiju te BAFTA nagrade u kategoriji direktora fotografije.Iako su nažalost, izostale nagrade za najbolje uloge što je prema kritikama u doba kada je film krenuo u kino projekcije bilo i očekivano. Zamjerke su se odnosile uglavnom na ulogu Mela Gibsona koji "se nije uspio otrgnuti od ranijih filmova tipa Mad Max ili Smrtonosno oružje". Međutim iako sa elementima akcijskog, ovo je izuzetno dobra, nepretenciozna i neiritirajuća priča o borbi dobra protiv zla. Uloga Mel Gibsona je harizmatična i iskrena po pitanju prezentiranja ideala za koje se borio William Walace iako nije ni upola ambiciozno odigrana onako kako se Gibson pokazao u ulozi reditelja i ko-producenta ovog filma.

Kako se film pojavio u isto vrijeme kad i Rob Roy, još jedna herojska priča o muškarcima u škotskom kiltu, Variety je u svom osvrtu na Braveheart napisao da im se čini da oba filma imaju tendenciju prikazivanja mačaoizma u kiltu tj. lansiranja kilta kao modnog detalja. Ostavljajući modu po strani, film je svakako obilježio kraj prošlog stoljeća a u godini u kojoj je nastao slovio je za jedan od najisplativijih na kino blagajnama. 

Ocjeni film:

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)