Početak / Inception / (2010)

2010, triler, SAD, 148 min.

Režija: Christopher Nolan

Uloge: Leonardo Di Caprio (Cobb), Joseph Gordon-Levitt (Arthur), Ellen Page (Ariadne), Ken Watanabe (Saito), Cillian Murphy (Robert Fischer), Marion Corillard (Mal), Michael Caine (Miles)...

Sjetimo li se Mementa ili Insomnie, jasno je da je Chrostopher Nolan redatelj intrigantnih filmskih ideja. Na tom je fonu snimio i Inception, film u kojem je, skupivši  impozantnu glumačku postavo, nastavio eksploatirati ljudski um na nivou podsvjesti, snova i činjenica da je sve što se dešava na ovom svijetu proizvod neke ili nečije ideje. Tema filma je grupa sofisticiranih kriminalaca koja za svoje klijente krade ili istražuje tuđe poslovne ideje uz pomoć „podijeljenog sna“. Od jedne japanske korporacije Cobb dobije zadatak da isproba metodu „podijeljenog sna“ tako što će bogatom Robertu Fischeru „usaditi“ ideju da nakon očeve smrti razdijeli svoju kompaniju čime bi se spriječila dominacija na tržištu njegovog poslovnog carstva. Cobb, opterećen smrću supruge „zarobljene“ u nepoznatom kutku snova, okuplja ekipu sa kojom će pokušati podijeli san sa tri razine.

Naizgled jednostavna tematska podloga pretvara se u preambiciozni dramturški labirint, podložak kroz koji Cobb sa ekipom pokušava realizirati ideju o „usađivanje“ ideje u tuđe podsvjesti. Nolan brzim slikama stvara novi Matrix, očito faciniran načinom na koji san kao fenomen funkcionira a dinamičnim filmskim prikazom pokušava dočarati predstave na granici sna i jave. No sve ovo je bespotrebno komplicirano uzevši u obzir da paralelno sa cijelom pričom pratimo i  Cobbovu psihološku dvojbu da li je on zaista kriv za smrt svoje voljene supruge Mal.

Nominiran za Oscara i u kategoriji za najbolji film,  Inception je Nolanova fascinantna filmska zagonetka o arhitekturi uma koja od gledaoca zahtjeva mnogo koncentracije sa više odgovora u svojoj konačnici.

Ocijenite film: 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)