Pretraži FILMSKI BLOG

Google pretraga

Custom Search

28 siječnja 2018

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)


Francuska, 2005,dokumentarni ,85 min.

Režija: Luc Jacquet

2005. godine je  pomalo stidljivo krenula kino distribucija dokumentarca o carskim pingvinima. Neočekivano veliko interesovanje dovelo je do 100 miliona zarađenih dolara i statusa jednog od najgledanijih dokumentaraca svih vremena. Ponajviše zahvaljujući fantastičnoj marketinškoj kampanji koju je film doživio u SAD-u. Jer nakon Farenhaita 9/11, ovaj romantični i supstilni dokumentarac promoviran je kao film američkih obiteljskih vrijednosti. Iako francuski, dakle europski.

Carski pingvini koji naseljevaju ledena područja Antartika, svake godine započinju dugo putovanja do mjesta gdje će naći svog supružnika i položiti jaje. Ženke pingvina potom jaje predaju mužjacima a one odlaze daleko uz ivice okeana, u potragu za hranom da bi se vratile spremne za odgajanje mladih. Putevi su nemilosrdni kao i ledeni uslovi u kojima mali pingvini čekaju ljeto i vlastiti put do okeana. Priroda i čudesna magija ledenih pokrova presuđuju da opstaju samo najjači. Prikazani predjeli, naime, fasciniraju. Kao i magija načina na koji je film snimljen. 

Jer, fotografija je vrhunska kao i odabir muzičke podloge koja popravlja raspoloženje bez obzira da li se radi o romantičnom plesu parova ili stravičnim bijegom pred fokom koja napada pingvine ispod ledenog morskog pokrova. S vremena na vrijeme iznenade patetični glasovi francuski naratora a prava je šteta što film nije sinkroniziran na domaće jezike kako je to slučaj u cijelom svijetu. Film ne sadrži krvave prizore poput klasičnih dokumentaraca iz svijeta divljine, više je na liniji family friendly priče igranog žanra prilagođena ne samo najmlađoj publici. Treba još napomenuti da je napravljena posebna američka verzija filma bez „posuđivanja“ glasova pingvinima u kojoj je narator Morgan Freeman.   


Ocijeni film: 

Nema komentara: