Alien: Osmi putnik / Alien / (1979)


SAD, 1979, sf, 117 min.

Režija: Ridley Scott

Uloge: Tom Skerritt, Sigourney Weaver, Veronica Cartwright, Harry Dean Stanton, John Hurt

Pojavom Aliena 1979.godine označen je novi pravac u svijetu filma naučne-fantastike: nastao u vremenu nakon čuvenih Zvjezdanih ratova, film prati grupu kosmonauta suočenih sa sasvim realnom mogućnošću da se na njihovoj svemirskoj krstarici pojavi "osmi član posade", kojeg članovi posade, sasvim obični ljudi a ne super kosmički heroji, nastoje pobjediti u situaciji kada u biti i ne znaju o kakvom se stvorenju radi.Ono što se zna jeste da stvorenje treba ljudsko tijelo kako bi položilo svoja jajašća. 

Sve to uz klasične momente filmova strave i užasa koji podrazumijevaju grandioznu uvodnu scenu uz prizore tišine i prikaz svemirskog prostranstva u kojem vlada strah, napetost i neizvjesnost. Alien se u filmu vidi samo na kratko. Ridley Scott s druge strane koristi Hitchcockov trik kojim se stvari čine strašnim iako se u biti ne vidi nigdje ništa. Slogan filma "U svemiru niko ne čuje vaš vrisak" najbolje govori o tome. Znamo da je alien tu, bojimo ga se ali zapravo nikako da ga vidimo u klaustrofobičnom okružju punom tenzija. 

 Uslijedit će još tri nastavka pustolovine sa "osmim putnikom" a 2003. godine u distribuciji na DVD-u se našla i "director cut" verzija ovog filma.  


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)