Ni na nebu ni na zemlji / Up In The Air / (2009)


SAD, 2009, drama, 109 min.

Režija: Jason Reitman

Uloge: George Clooney, Vera Farming, Anna Kendrick, Jason Bateman...

Jason Reitman, scenarist i redatelj hita iz 2007. "Juno", udružio je snage s Georgeom Clooneyem u slatko-gorkoj komediji o putujućem biznismenu čiji je posao davanje otkaza u kompanijama zahvaćenim recesijom. Svijet Ryana Binghama je 'u zraku'. Kako sam kaže, on živi na letu avionom, on se najviše relaksira u svojem sjedištu prve klase na letu s jedne strane američkog kontinenta na drugu. Na svaki način, taj dio njegova života je lakši nego njegov posao - on, naime, daje otkaze ljudima kojima to nemaju hrabrosti reći njihovi vlastiti direktori.

No, čitav njegov vrlo pažljivo organiziran svijet doživi potres kada upozna Alex, poslovnu ženu koja je jednako kao i on 'luda' za letenjem i za svojom karticom Frequent Flyer s ubilježenim stotinama tisuća preletenih milja. Lik Alex glumi Vera Farmiga.

Između dvoje strastvenih putnika razvija se veza i dogadjaju se smiješne stvari, ali, kako tvrdi George Clooney, film nije ljubavna komedija.

"Od samog početka ovaj film nisam smatrao ljubavnim. Smatrao sam ga komedijom, ali s mnogim tužnim elementima. Dakle, ljubavna priča je samo jedan sloj zbivanja, ali ne glavni," kaže Clooney.

Dodatak mješavini Ryana i Alex je Ryanova neiskusna kolegica s posla, Natalie - u interpretaciji Anne Kendrick - koja je netom diplomirala i sva je orna da promijeni svijet na bolje.

Glavna tema filma je Ryanov i Natalien svakodnevni posao: govoriti ljudima da njihova radna mjesta više ne postoje. Redatelj i scenarist Jason Reitman kaže da kad je počeo pisati scenarij, prije sedam godina, Amerika je bila u ekonomskom procvatu; do kada ga je dovršio, ekonomija je pala u najgoru recesiju od Velike depresije. Upravo to doživljavanje ekonomske recesije u stvarnom životu, dramatično je izmijenilo i njegov film.

"Tragao sam za lokacijama u St. Louisu i Detroitu i vidio sam velik broj potpuno praznih zgrada. Lokacije su bile sjajne, ali zgrade su bile prazne jer su toliki uredi bili zatvoreni i uposlenici otpušteni. Stvarnost mi je došla do mozga i shvatio sam da ne mogu koristiti scene davanja otkaza onako kako sam ih prvotno napisao. Morao sam napraviti nešto autentičnije," kaže Reitman.


To autentičnije bilo je da, umjesto da intervjuira glumce, održi intervjue s ljudima koji su izgubili posao. Oni su mu opisivali kako je to izgledalo kada im je bio uručen otkaz. Reitman kaže da sam nikada ne bi ni pomislio da napiše scene onako kako su se odigravale u stvarnom životu. Na kraju je taj stvarni život dao ton mnogim scenama u filmu. Ali, na koncu, kaže Reitman, to nije film sa socijalnom porukom.

"To NIJE film o otkazima u korporacijama. To je osobni film: kako želite da vam život izgleda? koga i što želite u tom životu? Mislim da je to nešto što svi mođemo razumjeti," kaže Reitman.

Osnova za scenarij filma "Up In The Air" je istoimeni roman Waltera Kima.
Glumačka postava uključuje još Jasona Batemana, Melanie Lindskey i Dannyja McBridea. (VOA)

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)