Fatalna nesreća / Crash / (2004.)

SAD, 2004, drama, 113 min.

Režija: Paul Haggis 

Uloge: Matt Dillon, Sandra Bullock, Karina Arroyave,Dato Bakhtadze, Don Cheadle, Art Chudabala, Tony Danza...

Film prati jedan dan u životu nekoliko stanovnika L.A-a čije se priče naizgled čine nepovezanim. Zajedničke su im rasne predrasude s jedne strane i borba protiv drugih s druge. Po principu sve što ne želim da meni rade drugi ljudi, ja ću raditi njima, Crash je svojevrsna parodija moderne Amerike i savremenih multikulturalnih megapolisa koji iskreno prikazuje golemi rasni jaz koji vlada u njima.

Okružni tužitelj i njegova „otrovna“ supruga (Sandra Bullock) opljačkani su od strane dvojice crnaca. Tužitelj je pred reizborom i razmišlja o uticaju ovog događaja na ishod glasanja dok je supruga bijesna i pred njegovim suradnicima ga pita da li je ona rasista ako prizna da su pljačku izvela dvojica crnaca. Jedan od pljačkaša s druge strane za svoj socijalni status optužuje samo bijelce.

Matt Dillon u ulozi je policajca koji na ulicama L.A-a zaustavlja afroamerički par i maltretira ih eksualnim zlostavljanjem „obojene“ supruge. Rasne predrasude izrazit će i kada ode po socijalnu pomoć za svog bolesnog oca. „Obojenu“ službenicu optužuje za rasizam. Priča će ga dovesti u situaciju kada će spasiti istu crnu ženu koju je maltretirao.

Film neodoljivo podsjeća na Magnoliju, brz je i efektivan sa pričom jakog emotivnog naboja, antirasistički sa  matricom koja govori o dubokom korijenu ovog problema savremenog čovječanstva gdje se opsesivna mržnja prema ljudima druge rase diskretno provlači kroz karakter svih prikazanih likova.Paradoksalno je međutim da oni puteve očišćenja pronalaze kroz najosnoviji ljudski instikt a to je instikt za preživljavanjem.
Film je dobitnik Oscara za najbolji film, najbolju montažu te najbolji originalni scenarij. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)