Montevideo, Bog te video (2010)


Srbija,2010, drama, 140 min.

Uloge: Miloš Biković, Petar Strugar, Nina Janković, Danina Jeftić, Milutin Karadžić, Sergej Trifunović...

Režija: Dragan Bjelogrlić

'30-tih godina prošlog stoljeća, Jugoslavija pokušava da sastavi nogometnu reprezentaciju koju će poslati na prvi mundijal. U isto vrijeme, beogradska predgrađa u znaku su lokalnog nogometnog derbija, svjedok rađanja novih loptaških zvijezda, njihovih vještina i njihovih sretnih i nesretnih životnih sudbina. 

Na fonu ovakvog kratkog rezimea, Dragan Bjelogrlić pravi jedan vizuelno  vrlo uspješan, populistički film koji klasičnom dramskom naracijom i lijepom fotografijom čini dopadljivu priču u kojoj, poput američkih klasika, ima priče i o patriotizmu, i o lokalnim herojima i o sretnim i nesretnim ljubavima i o nogometu i o happy endu bez kojeg bi ovakav film evidentno bio potpuno nepotreban. 

Bjeloglić je nesumljivo izrastao u komercijalnog redatelja koji kompilacijom raznovrsnih motiva nudi svakome po nešto. Dok će se srpski gledatelji zadovoljiti vlastitim frustracijama o Jugoslaviji i odnosima njezinih naroda te patetičnim patriotizmo kojim film obiluje, drugima ostaje momačka priča o nogometu i mnoštvo lijepih žena od kojih zastaje dah. 


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

300 (2006)

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

Mahnitost /Frantic/(1988)