Goyini duhovi / Goya's Ghost / (2006)

SAD, 2006,drama ,113 min.

Režija: Miloš Forman

Uloge: Javier Bardem (Lorenzo), Natalie Portman (Ines / Alicia), Stellan Skarsgard (Francisco Goya), Jose Luis Gomez (Tomas Bilbatua), Randy Quaid (kralj Carlos IV), Blanca Portillo (kraljica Maria Luisa)...

Doba je surove španske inkvizicije. Ines, mlada muza slavnog slikara Francisca Goye optužena je za herezu. Zahvaljujući Goyinom zalaganju, brat Lorenzo, glavni pobornik inkvizicije, odbio je smrtnu presudu; međutim i sam dospijeva u nemilost te mora pobjeći iz Madrida. Priča se nastavlja 16 godina kasnije. Napoleonove snage ušle su u Španiju i oslobodile zatvorenike iz inkvizicijskih kazamata. Među njima je i Ines. Lorenzo se također vraća, ali kao gorući zagovornik revolucije i veliki protivnik starog španskog poretka. Ines, uz Goyinu pomoć pokušava pronaći svoju kćerku Aliciu, koju je rodila u zatvoru.


Film zanimljive radnje, smještene u dva vremenska perioda kojeg povezuju glavni likovi koje vrhunski tumače Natalie Portman, Javier Bardem i Stellan Skarsgard, trebao je biti još jedno veliko djelo slavnog Miloša Formana. Iako intrigantan i sugestivan, doima se površno i pomalo nemarno urađen. Ponajprije jer se Forman likovima u nekoliko različitih motiva bavi konfuzno, ne znajući kako da balansira između Goyine opsesije sa Ines, njezinom tragičnom sudbinom i vlastitoj strastvenoj želji da joj pomogne usprkos hednikepu gluhoće kojeg ima. Ili ovo prvo, ili kao drugo, da li da likove smjesti na relaciji Ines kao mučenice ili Lorenza kao čovjeka za sve režime.

Šteta, jer Goyini su duhovi očito osmišljeni kao veliki film velikog Formana, koji ne ostavlja ravnodušnim, ali mu fali ona filmska oštroumnost kojom je ovaj reditelj opsjenio svijet u svom Letu iznad kukavičijeg gnijezda. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)