Trumanov show / The Truman Show/ (1998)


SAD, 1998, drama, 103 min.

Režija: Peter Weir

Uloge: Jim Carrey (Truman Burbank), Ed Harris (Christof), Laura Linney (Meryl Burbank), Noah Emmerich (Marlon), Natascha Mc Elhone (Lauren/Sylvia), Holland Taylor (Trumanova majka), Brian Delate (Trumanov otac)...

Trumanov show, film je poznatog australskog redatelja Petera Weira o  30-godišnjem Trumanu Burbanku koji živi u zamišljenom gradu Seaheavenu ne znajući da je zapravo zvijzda sapunskog reality showa koji prati njegov život. Mladi je Truman odabran između pet neželjenih beba te od momenta svoga rodjenja postaje centrom pozornosti brojne publike koja 24 sata dnevno prati njegov život.


Naravno idilični život samog Trumana prekinut će se onog momenta kada i sam počinje shvaćati da svakodnevica koju živa izlazi iz okvira slučajnosti nakon što se na radiju slučajno pomješaju frekvencije muzičkog radio programa i tokija vokija kojima režija daje upute statistima. Truman tada uviđa da su i druge scene iz njegovog života, poput očeve pogibije i tajanstvenog odlaska djevojke Laure zapravo namješteni događaji. Truman tada odlučuje pronaći vlastiti put do slobode koji će ga dovesti do samih zidina ogromnog televizijskog studija napravljenog za potrebe produkcije reality show programa u kojem je on glavna zvijezda.

Film koji je prvobitno trebao režirati Brian De Palma, nominiran je za brojne nagrade američke i britanske filmske akademije a ponio je Zlatni globus za najbolju mušku i sporednu mušku ulogu. Uloga Trumana iznenađujuće je dobra dramska uloga Jima Carreya. Višedimenzionalno, Carrey portretira naizgled sretnog no potencijalno buntovnog Trumana. S druge strane, Ed Harris majstorski izvodi lik producenta Christofa, idejnog tvorca Trumanova showa, kojeg su neki kritičari prepozanali kao sintagmu antikrista u religijskim diskusijama o ovom filmu.

Pored financijskog uspjeha, film je imao uticaja i na mnoge socijalne diskusiju koje kritikuju suvremeno društvo sklono lakomislenoj manipulaciji od strane medija. S druge strane, mnogi su kritičari uspoređivali Trumana sa Forrest Gumpom jer se radi o poštenim i iskrenim likovima koje je lako zavoljeti.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)