Muškarci koji bulje u koze /The Men Who Stare At Goats/ (2009)


SAD, 2009, drama, 94 min.

Režija: Grant Heslov

Uloge: George Clooney, Ewan McGregor, Jeff Bridges, Kevin Spacey, Stephen Lang...

„Muškarci koji bulje u koze“ britka je antiratna satira nastala kao adaptacija romana Jona Ronsona. Novinar Bob Wilton (Ewan McGregor) upozna Lyna Cassadyja (George Clooney) koji je navodno bivši pripadnik tajne eksperimentalne američke vojne jedinice formirane da istražuje i razvija nevjerovatne psihološke moći. Njih dvojica kreću kroz iračku pustinju u potragu za pokretačem programa Billijem Djangom (Jeff Bridges).

Knjiga Jona Ronsona na kojoj je zasnovan scenarij filma navodno se temelji na istinitim događajima. Budući da smo već dosta toga naučili o gadostima koje je prakticirala i prakticira CIA, vrlo je vjerovatno da su se neki odjeli CIA-e doista i bavili alternativnim metodama ratovanja. Međutim, iznimno jaka bizarno – satirička potka filma u ovom slučaju djeluje kao dvosjekli mač. Zabavno i smiješno vrlo lako ubija svaku pomisao razboritog gledatelja da su stvari prikazane u filmu na bilo kakav način povezane sa stvarnošću.

Glavnu ulogu reportera uvjerljivo je odigrao je Ewan McGregor. S druge strane nastup Georgea Clooneya je ipak problematičan. On naime ponavlja neke svoje prijašnje uloge ('Tko je ovdje lut', 'Razvedi me, zavedi me') smušenog čudaka uz dodatak da u slučaju ovog filma još i posjeduje nadnaravne moći. Jeff Bridges je dobio lik na rubu parodije, a za svoje uloge dobro su odabrani Kevin Spacey i Stephen Lang.

'Muškarci koji bulje u koze' mjestimično su urnebesno duhoviti i subverzivni. Opći dojam prilično kvari dramaturški neuredna cjelina. Film je to u kojem ima divnih detalja, međutim ti detalji nisu spretno povezani u cjelinu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)