Sjećanja jedne gejše (2005)


(Memoirs of a Geisha)

SAD, 2005, drama, 145 min.

Režija: Rob Marshall

Uloge:Ziyi Zhang, Suzuka Ohgo, Ken Watanabe, Koji Yakusho, Youki Kudoh, Li Gong, Kaori Momoi, Tsai Chin, Zoe Weizenbaum...

Sjecanja jedne gejše nije sofisticirana niti kompleksna drama kao što to nije bio ni bestseler roman Arthura Goldena po kojemu je reditelj Chicaga Rob Marshall napravio ovaj film. Prica je to o izgubljenom, dalekom i čudnom svijetu u kojem preovladava posebna životna filozofija i zadivljujući kolorit japanskih vrtova.

Siromašna ribarska porodica prodala je malu Sayuri i njenu sestru te one, početkom 20-tih, odlaze u Kyoto. Sayuri je smještena u kući u kojoj živi geisha Hatsumomo ekscentrična i ekstravagantna geisha, najpoznatija u Kyotu u tom periodu.Kroz trnje do zvijezda, mala se Sayuri bori za svoj komad uspjeha, najprije na putu da pronađe svoju sestru sa kojom planira bijega a nakon što upozna Chairmana, industrijalca (glumi ga Ken Watanabe) ona se posvećuje izgradnji svojih manira do momenta kada će od Hatsumomoa preuzeti mjesto najbolje u Kyotu. Kada je konačno nakon niza poniženja dočekala svoje minute slave, započela je američka invazija nakon II svjetskog rata.

Nažalost, film je ostao nedorečen između nekoliko tema koje obrađuje. Najprije biografija slavne geishe, uspjeh jedne geishe, romansa sa čovjekom svoga života a sve to kroz prikaze nekoliko epoha japanske historije. Motivi su se pogubili do te mjere da na kraju ne prepoznajemo gdje je i šta je Sayuri danas. Film je, sasvim zasluženo dobio Oscara za najbolju fotografiju, čini se jedini segment filma koji cijelo vrijeme perfektno funkcionira. Make-up, stilistika odjeće i scenografija također su estetski zapažen segment filma. Međutim, Rob Marshal, za razliku od Chicaga gdje je ugodni vizuelni aspekt također bio zapažen, ovim filmom nije otišao korak dalje.

Interesantno za ovaj film je i postava koju čine uglavnom kineske glumice. Također, film je ekraniziran u studijskom izdanju predgrađa Gion napravljenom nadomak Los Angelesa pošto su producenti smatrali da je originalna lokacija suviše modernizirana za prikaze 20-tih i 30-tih godina prošlog stoljeća. Iako se premijera očekivala sa nestrpljenjem što zbog zanimljive teme što zbog vrhunske marketinške kampanje, film je ostao osrednja ekranizacija istoimenog romana. 

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)