KAPETAN PHILLIPS / Captain Phillips/ (2013)

SAD, 2013, akcijski,134 min.

Režija: Paul Greengrass

Uloge: Tom Hanks (Richard Phillips), Barkhad Abdi (Musa), Barkhad Abdirahman (Bilal), Faysal Ahmed (Najee), Michael Chernus (Shane Murphy)...

Početkom 21.stoljeća, svjetske su se pomorske kompanije suočile sa suvremenim piratstvom u svjetskim vodama, izraženim posebno u Adenskom zaljevu. Blizina somalijske obale, zemlje zahvaćene dugogodišnjim građanskim ratom u kojoj gotovo da i ne postoji ikakav pravni sistem, idealno je mjesto gdje gospodari rata regrutiraju mlade, otimaju brodove a za njihove posade traže otkupninu. 

Jedan od otetih brodova bio je i američki trgovački brod Maersk Alabama. Nakon otmice broda od strane nekolicine somalijskih pirata, Richard Phillips, kapetan posade najprije pokušava riješiti situaciju tako što ponudi piratima određenu sumu novca, no kako pirati to ne prihvate, odluče ga povesti sa sobom, kao taoca, nadajući se da će tako dobiti otkupninu i lakše doći do obale. Ipak, nakon dojave o otmici, američki marinci pripremaju grandioznu akciju spašavanja kapetana Phillipsa.

Kapetan Phillips tehnički je i produkcijski vrlo dobro urađen film. Logične je, narativne strukture u kojoj se redatelj baš kao i svojim prethodnim ostvarenjima poput Krvave nedjelje ili United 93, ne bavi uzrocima konteksta u kojem je smješten film, nego je taj politički kontekst samo filmski motiv akcijskog trilera, koji priziva opće poznate činjenice. Neovisno o detaljima spektakularnog spašavanja kapetana Phillipsa, koji ovaj film svrstavaju u žanr akcijskog filma, redatelj je skoncentriran na međusobni odnos otetog i otimača. Prividno, nema dobrih i loših momaka, ali se to valjda podrazumijeva. Jer film prikazuje nadmoć američke vojske koja uspješno rješava sve situacije. Treba napomenuti da je u sedmici u kojoj je otet Maersk Alabama, bilo oteto još šest drugih brodova, ali je ovo bio prvi američki pa je odlučna američka flota tome htjela stati u kraj. I koliko god da je redateljeva namjera,po vlastitom priznanju bila da prenese realnost i neposrednost cijelog slučaja, realno postoji sumnja. Jer nezamislivo je da se protiv četvorice pirata sa kalašnjikovom bori američka mornarica (brodovi, helikopteri). Kao što je istina da je jedinom preživjelom otmičaru, iako 16-godišnjak, bilo suđeno pred američkim sudom kao punoljetnoj osobi.   

Iako baziran na istinitom događaju, bivši su članovi Phillipsove posade ustvrdili da se film temelji na gomili laži te da se bespotrebno glorificira Phillipsova uloga u samoj priči. Jer, tvrdili su, kapetan je bio izuzetno arogantan i ignorirao je sve sigurnosne mjere koje u mogle biti poduzete, uključujući i upozorenja iskusnijih članova posade da brod plovi i suviše blizu somalijskoj obali.

Kritika je,s druge strane, o filmu napisala hvalospjeve uglavnom temeljem izuzetno dobre uloge Toma Hanksa te ukupnog produkcijskog dojma filma. 

Ostaje dojam međutim da ovo nije samo priča o kapetanu Phillipsu, kao što ni problem somalijskih pirata, kao u ostalom niti cijelog somalijskog naroda, ni do danas nije riješen.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)