E.T /E.T-the Extra Terrestrial/ (1982)

SAD, 1982, sci-fi, 115 min.

Režija: Steven Spielberg

Uloge: Dea Wallace (Mary), Henry Thomas (Elliott), Peter Coyote (Keys), Drew Barrymore (Gertie)...

Svako ko je svoje djetinjstvo proveo '80-tih godina prošloga stoljeća, sjetit će se dobroćudnog izvanzemaljca koji se spletom nesretnih okolnosti našao na Zemlji a ima samo jedan, isto tako dobroćudan i tako ljudski cilj:vratiti se svojoj kući. Njegov prijatelj na Zemlji, koji mu pomaže i sa kojim je od prvog susreta uspostavio telepatsku vezu je dječak Elliott. Roditelji Elliotta netom su razvedeni, majka je prezaposlena, stariji brat nespretan a mlađa sestra suviše mala da bi shvatila kako Elliott doživljava razvod svojih roditelja.

Pojavljuje se E.T. koji postaje Elliottov smisao. Upravo je motiv djeteta razvedenih roditelja koji sa izmišljenim prijateljem proživljava svoju svakodnevicu bio motiv kojeg je Spielberg postavio kao središnji, jer je i sam kao dijete prošao kroz sličnu situaciju. Zapravo činjenica da je E.T. napravljen kroz prizmu dječijih shvatanja, ispunjava ga nadom, iskrenošću i srdačnošću. Uz to, E.T nije loši i agresivni izvanzemaljaca, nema namjeru porobiti i uništiti Zemlju. Njegovi su motivi humani i lako se poistovjetiti sa njima.

„E.T phone home“ ideja je koju E.T razvija uz pomoć kućanskih aparata kako bi uspostavio kontakt sa svojim domom. Na kraju uspijeva, jer je ostvareno prijateljstvo na Zemlji čvrsto i iskreno. Da, kao djeca, ali i kao odrasli puno smo mogli naučiti iz ovog filma i odrasti uz plemenitu misiju E.T i Elliota.
  
Već su postale antologijske scene leta na biciklima u mjesečevoj pozadini ili scena oproštaja E.T sa Elliotom i njegovom sestro, sa ispruženim prstom i dodirom u čelu- „I'll be there“ oprašta  se E.T.

Dugo je vremena E.T slovio sa najkomercijalniji film svih vremena dok ga godina poslije nije pretekao jedan drugi Speilbergov film (Jurasic Park). Primljen uz ovacije na Canneskom festivalu, E.T danas slovi za filmski klasi, film koji se našao na mnogim listama najboljih filmova svih vremena i svakako najboljih sci-fi filmova i filmova za djecu.

Film je nagrađen i brojnim nagradama, među ostalim Oscarom za najbolju režiju i film 1983.godine, BAFTA nagradom također za najbolji film i režiju te Zlatnim globusom.

Univerzalnost filma svakako je jedan od kriterija koja čini da film postane klasik. E.T je upravo to.

Ocjena: 

FILMSKI BLOG    4.2/5.0
IMDB                     7.9/10.0
METACRITICS     94/100

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)