Argo (2012)


(Argo)

SAD, 2012, triler,120 min.

Režija: Ben Affleck

Uloge: Ben Affleck (Tony Mendez), Bryan Cranston (Jack O'Donnell), Alan Arkin (Lester Siegel), John Goodman (John Chambers), Victor Garber (Ken Taylor), Tate Donovan (Bob Anders), Clea DuVall (Cora Lijek), Scoot McNairy (Joe Stafford)…

Tokom iranske islamske revolucije, protest nezadovoljnih masa ispred američke ambasade u Teheranu završava zauzimanjem ambasade od strane iranskih revolucionara čime započinje čuvena talačka kriza koja će potrajati narednih godinu i pol. Ipak, šestoro zaposlenih uspjelo je izaći iz Amabasade i sakriti se u rezidenciji kanadskog ambasadora. Agent CIA, Tony Mendez, ima originalnu ideju na kojih način da ih spasi. Okuplja ekipu holivudskih filmaša sa kojima će pokrenuti kampanju za snimanje filma Argo što predstavljati paravan za odlazak u Teheran i navodni odabir eksterijera u tom bliskoistočnom gradu.

Baziran na istinitom događaju, priča o filmu Argo postala je javna tek '90-tih godina prošlog stoljeća,nakon što je odlukom predsjednika Billa Clintona sa slučaja skinuta oznaka „strogo povjerljivo“. Iskoristivši je, Affleck je u svom trećem redateljskom dugometražnom filmu kreirao izuzetno uspješan špijunsko-politički triler, britak, koncizan i gotovo dokumentaristički. Jednostavan po svojoj strukturi, film uspješno kreira atmosferu trilerske napetosti, ne izlazeći iz okvira onoga što taj filmski podžanr jeste. Pa ipak, Argo nije ozbiljan politički triler jer ne ulazi u kontekst priče niti pozadinu američkog djelovanja niti ga preispituje u svjetlu događaja koji su prethodili zauzimanju ambasada. Umjesto toga, u formi satire, Affleckov fokus je na sprezi medija, filma i politike dok kreira svijet u kojem je ta sprega opravdana za postizanje željenog efekta političke propagande, u strogo američkom kontekstu oslobađanja šestoro Amerikanaca kojima prijeti smrt u Teheranu.

Očekivano, film je iznimno dobro primljen od strane američke kritike dok je s druge strane, upravo zbog manjka univerzalnog i fokusiranosti na američki pogled, nešto umjerenije opisan u europskim medijima (Guardianov Peter Bradshaw ga čak naziva komedijom).

Argo je dobitnik BAFTA nagrade za najjbolji film, režiju i montažu, nagrade Američkog filmskog instituta za najbolji film godine, a nominiran je u ukupno 7 kategorija za nagradu Oscar.

Primjedbe

Korisnik Anonimno rekao je…
jos jedanfilm o predobrim i prepostenim amerikancima, koji u borbi za svetski mir u poslednjoj sekundi izlaze iz kandzi nepismenih i necivilizovanih terorist. Dokle vise? To je onaj tip propagande kad na Karleusu pokusaju atentat u CG, pa cemo svi da kazemo u glas " u je.... pa jel ovo moguce....". Nista nepropustate ako nepogledate film

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)