MILIJUNAŠ S ULICE/ Slumdog Millionaire/ (2008)



SAD,2008, drama, 120 min.

Režija: Danny Boyle

Uloge: Dev Patel (Jamal K.Malik), Anil Kapoor (Prem Kumar), Saurabh Shukla (Srinivas), Freida Pinto (Latika)...

Slavodobitnik Oscara za najbolji film 2008. godine, Slumdog Millioner, melodrama je o mladiću iz sirotinjske četvrti Mumbaya, koji preko noći postaje milijunaš zahvaljujući sudbinski tačnim odgovorima koje daje na kvizu „Tko želi biti milijunaš“. Nastao kao adaptacija knjige Q & A indijskog pisca i diplomate Vikasa Swarupa, film slijedi prepoznatljivu dinamiku veoma uspješnog britanskog reditelja Danny Boyla, čijeg se spajanja socijalnog i sudbinskog konteksta drame sjećamo još iz Trainspottinga.

Jamal Malik se bori za sve u svom životu, od preživljavanja do ljubavi prema Latiki a ta ljubav na kraju i pobjeđuje. Smješten u kontekstu stvarne Indije, film se međutim ne angažira u socijalnom smislu, nego više ističe univerzalnost priče o junaku miliona gledatelja kviza koji u njemu vide otjelovljenje vlastitih želja. Nastao kroz sinergiju Hollywooda i Bollywooda, film ostavlja bez daha, a emotivna angažiranost i izvrstan soundtrack sa, u osnovi indijskom masala muzikom, praćen je tehnički savršenom fotografijom i montažom. Zamjeraju mu se, s druge strane, povremene dramaturške nelogičnosti i nerealna vremensko-prostorna konotacija u pojedinim scenskim segmentima, no usprkos tome, živopisan i skladan u odnosu na cjelinu, film je pobrao brojne hvalospjeve kako kritike tako i publike.

Dobitnik je osam Oscara (između ostaloga za najbolji film, režiju, scenarij, fotografiju i montažu), sedam nagrada BAFTA-e, četiri Zlatna globusa a osvojio je nagrada i na brojnim filmskim festivalima.

Ocjena:

FILMSKI BLOG  4/5
IMDB     8/10
METACRITIC   86/100

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)