Charlie i tvornica čokolade / Charlie and the Cholocate Factory / (2005)

SAD, 2005,sf/komedija ,114 min.

Režija: Tim Burton

Uloge: Johnny Depp, Freddie Highmore, David Kelly, Deep Roy, Christopher Lee, Annasophie Robb, Helena Bonham Carter

Willy Wonka, ekcentrični vlasnik tvornice najboljih čokolada na svijetu, organizira nagradnu igru u kojoj će petoro djece imati priliku provesti cijeli jedan dan u njegovoj neobičnoj tvornici. Zašto svi žele vidjeti unutrašnjost tvornice? Zato jer niko ne zna kako ona izgleda. Willy Wonka, u prošlosti je imao niz unikatnih čokoladnih recepata ali nakon što je počeo sumnjati u lojalnosti svojih radnika,boreći se protiv špijunaže svojih konkurenata koji mu kradu recepte, Wonka ih je sve otpustio. Od tada, njegova je tvornica misterij koji mnogi pokušavaju dokučiti. Četvero, mahom pohlepne i razmažene djece pronalaze „zlatnu kartu“ za ulazak u Wonkin magični svijet. Petu dobiva 12-godišnji Charlie Bucket, skromni dječak iz siromašne četvrti. Nakon ulaska u Wonkinu tvornicu, djeca se bore za veliku glavnu nagradu. No Wonka ih stavlja na kušnju dovodeći ih u situacije u kojima njihova pohlepa i oholost njihovih roditelja neće moći odoljeti. Osim za najsiromašnijeg Charlie sa kojim Wonka upoznaje sasvim novi svijet: svijet sretne i složne obitelji.


Ekranizirajući dječiju knjigu Ronalda Dahla iz 1964.godine sa istoimenim naslovom, Tim Burton postavlja lojalnost obiteljskom životu kao osnovni motiv priče. Uključujući pomalo i dobar odgoj kao kontrast razmaženoj djeci ogrezloj u uživanju bogatstva koje nisu sami stekli Burton stvara dosta mračnu atmosferu uprkos koloritnim interijerima Wonkina carstva. Shvatamo da je Wonkin svijet izraz unutrašnjeg prosvjeda jer mu je kao malom dječaku otac, stomatolog, zabranio da jede čokolode. Wonka se tim više čudi Charlijevoj ljubavi prema porodici koja mu zbog siromaštva ne može ponuditi ništa.

Fotografija je britka, scenografija izvrsna a Johnny Depp, u ulozi Willy Wonke, briljira. Mada Depp to nikada nije priznao, svjetska se kritika slaže da je potka njegove interpretacije Michael Jackson. Deppove gestikulacije nisu kreveljenje, uravnoteženo odražavaju Wonkine poglede na život. S druge strane, problem ovog filma su sporadični efekti koji povremeno gube smisao jer su izvan kontekst priče. I da li je radnja smještena u sadašnjosti, prošlosti ili budućnosti kada Wonka izvan tvornice putuje magičnim liftom.Za prikazane motive ne bitno je da li ga drugi ljudi vide ili ne.A lift je ipak tu.

Neobično ekranizirana priča sa potocima čokolade i brdima od slatkiše koja će vas,ako ništa, osvojiti idejom da dobra djeca ipak nisu luzeri.

Primjedbe

Autor IVANA rekao je…
eeeeeeeeee znas li di na internetu mogu naci cijeli film?????
Autor Čokoladna torta rekao je…
Ahaha, odličan film, slažem se s postom :)

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)