Komplikovano je (aka Previše je složeno) / It's Complicated / (2009)


SAD, 2009, drama/komedija, 120 min.

Režija: Nancy Meyers

Uloge: Meryl Streep, Alec Baldwin, Steve Martin, John Krasinski, Lake Bell, Mary Kay Place, Rita Wilson…

Srednjovječnost nije hendikep, poruka je priče redateljice Nancy Meyers u kojoj Meryl Streep glumi Jane, razvedenu majku troje djece i vlasnicu restorana u Santa Barbari. Sa svojim bivšim mužem, ponono oženjenim Jakom u dobrim je odnosima. Nakon što se sretnu na diplomskoj zabavi svoga sina, između njih počinje da se rađa nova ljubav. Ili je to samo afera, jer Jane nije sigurna, posebno kada se u njezinom životu pojavi arhitekta Adam. Umjesto klasičnog ljubavnog trokuta, stvari postaju složene jer Jane dvoji da li je ljubavna veza sa bivšim suprugom ispravna ili ne.

Ovo holivudsko slavljenje srednjovječnosti, zabavna je i uspješna priča Nancy Meyers u kojem standardno izvanredna Meryl Streep portretira sve faze žene srednjih godina: od propitivanja vlastitog izgleda do želje za radikalnim promjenama u svom životu. Nasuprot nje  je Alec Baldwin, sa mladom ženom, malim djetetom i nezadovoljstvom trenutnim životom kakvog nije očekivao. Njihova je obnovljena veza, svjesna je Jane, prolazna i u startu osuđena na propast jer i sama to ne želi, ali prepušta se ludorijama među kojima je najzanimljivija ona kada joj Jake ostavi smotuljak marihuana kako bi se podsjetili na mladost. Niti jedno niti drugo se na kraju ne kaju usprkos neuspjehu veze. Na žalost, lik Adama kojeg tumači Steve Martin nespretno je uglavljen u cijelu priču jer se on ne čini aktivnim protagonistom nego više dramaturškom figurom kako bi se stvari učinile zamršenijim. A one bi takve bile i bez njega kao što bi takve bile i da je umjesta njega tu bio bilo ko drugi.

Zavodljivost ovog filma je u poruci da ako ste srednjovječni ne trebate očajavati nego jednostavno pokrenuti svoj život i uraditi sve ono o čemu ste maštali dok ste bili mlađi a i ponoviti ludorije koje su vam nekada pružale zadovoljstvo svjesni činjenice da to neće biti isto nego ipak malo drukčije.    

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

300 (2006)

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

Mahnitost /Frantic/(1988)