Babel (2006)

SAD,2006, drama, 142 min. Režija: Alejandro Gonzalez Inarritu Uloge: Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal, Rinko Kikuchi...
Meksički reditelj Alejandro Gonzalez Inarritu zajedno sa svojim scenaristom Guilermom Arriagom, zapažen po stilu različitih priča koje u filmu koincidiraju jedna sa drugom, zapamćen je po izuzeto uspješnim ostvarenjima Amores perros/Pasja ljubav i 21 gram. U Babelu povezuju tako tri kontinta i četiri porodice uz podložak po kojem je na svijetu sve misteriozno povezano jedno s drugim na sasvim racionalnim osnovama.
U Babelu, slučajni pucanj iz američke winchesterke ispaljen u Maroku ima svoje posljedice u SAD-u, Meksiku i Japanu. Puška je iz Amerike otišla u Japan a potom negdje na jugu Meksika prešla u ruke jednom Arapinu.
Žrtva pucnja je ranjena Amerikanka Susan (Cate Blanchett) koja sa mužem Richardom (Brad Pitt) putuje Marokom. Oni su zgodni bračni par iz San Diega, ljudi američke srednje klase sa željom da u vide Saharu. Njihova djeca ostala su sa dadiljom Amelijom koja u nemogućnosti da nađe nekoga ko će se brinuti o njima, vodi djecu na porodični skup u Meksiko. S druge strane, posve neobično, japanski biznismen ima problema sa buntovnom kćerkom Chieko. Ispostavit će se da veza sa pričom na početku leži u poklonu koji je dat vodiču tokom jednog od njihovih putovanja.
Film se sastoji od 24 poglavlja, nekronološki poredanih a sklapanje narativne slike događanja ostaje na svakom gledatelju ponaosob.Isprepliću se priče i radnje ali i sve kulturološke i političke razlike današnjice. Globalno selo koje i nije baš najpravednije za sve njegove stanovnike usprkos brojnosti masovnih medija koji očito nisu doprinjeli boljem razumijevanju ljudi. Ili kako napisa britanski Guardian "ljudsko jedinstvo uništit će Bog onog momenta kad kule babilonske postanu tako visoke da ćemo jedni druge jednostavno ignorirati".
Filmska kritika diljem svijeta slaže se da se radi o impresivnom no pomalo šematiziranom filmu (jer sličnog su koncepta bili i ranija ostvarenja ovog reditelja) uz maskimalne pohvale najprije glumačkoj ekipi ali i samoj produkciji filma. Babel je medijski bio izuzetno eksploatiran film obzirom da je tokom dodjele Oskara slovio za prvog favorita sa ukupno 7 nominacija (Oskare je na kraju i pokupio).Film je bio i jedan od slvodobitnika kanskog filmskog festivala sa nagradom za najbolju režiju.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)