Posljednji tango u Parizu /Ultimo tango a Parigi/(1972)


Italija/Francuska, 1972,drama,136 min.


Režija: Bernardo Bertolucci


Uloge: Marlon Brando, Maria Schneider, Maria Michi, Luce Marquand...


Egzistencijalna drama Bernarda Bertolucija iz 1973 godine, priča je o Amerikancu Paulu koji zamjenu za svoju nedavno nastradalu suprugu pokušava pronaći u seksulanoj igri sa mladom Jeanne. Paul i Jeanne se sreću u jednom apartmanu koji oboje žele rentati.Paulova supruga, vlasnica pariškog hotela, nedavno je izvršila samoubistvo i on od Jeanne traži da u seksulnoj igri koja će potrajati između njih dvoje, nikako ne spominju imena, čak niti svoja. Jeanne je pred udajom ali pristaje na igru sve do momenta kada joj Paul otvoreno izjavljuje ljubav. Njegov tragičan svršetak ukazuje međutim da je cijela priča bila puno više igra za nju a puno više od igre za njega.

Posljednji tango u Parizu izazivao je kontraverze još od svog premijernog prikazivanja na New Yorškom festivalu 1973.godine, prvenstveno zbog scena eksplicitne i vulgarne seksulnosti sa kojima Bertolucci portretira dva glavna lika. Scena u kojoj Paul koristi puter za analno općenje sa Jeanne posebno je vrijeđala puritanski dio publike. Za glumce je to bilo izuzetno teško iskustvo a Maria Schneider godinama poslije priznat će da je uloga u ovom filmu bilo jedino iskustvo kojega se stidi. Držala je naime da joj je ovaj film ruinirao karijeru dok je Brando s druge strane bio nezadovoljan scenarijem te je tokom snimanja, povremeno ubacivao vlastiti tekst. Film je bio predmetom cenzuriranja u mnogim zemljama. No savremena ga filmska kritika smatra pretećom art filma.

Marlon Brando je za ulogu u filmu Posljednji tango u Parizu bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg glumca, a Bertolucci za najbolju režiju.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

300 (2006)

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

Mahnitost /Frantic/(1988)