Opstanak / The Grey / (2011)

SAD, 2011, triler,117 min.

Režija: Joe Carnahan

Uloge: Liam Neeson, Frank Grillo, Dermot Mulroney, Dallas Roberts,Joe Anderson 
         
Na naftnoj bušotini, na snijegom i ledom okovanoj Aljasci,gdje mu je zadatak štiti radnike od vukova, John Ottway (Liam Neeson) pokušava izvršiti samoubojstvo dok se prisjeća nježnih prizora zajedničkog života sa bivšom suprugom. No u momentu kada treba okončati  vlastitu agoniju, sjeti se očevog stiha kako je od straha potrebno pobjeći borbom pa makar to značila i borba do smrti. Predomisliti se od samoubojstva u posljednjem momentu znači naslutiti događaje koji slijede, kao simbol determinizma ljudskih života i sudbine. Neposredno nakog toga, avion koji prevozi radnike sa naftne bušotine se sruši, a Ottway staje na čelo grupe preživjelih koji se bore za preživljavanje u uslovima opake zime, ozljeda, gladi te čopora vukova koji ih proganjaju. U nastavku filma dominira borba čovjeka protiv vuka, višedimenzionalno, kako u stvarnosti tako i na simboličkoj razini.

Detalji koji nas upućuju na Ottwayevu prošlost te njegovo unutrašnje stanje dramaturški se suptilno provlače kroz radnju filma kojom dominiraju efekti napetosti,straha i iščekivanja, kao glavni elementi trilera. No film nije tipični triler jer višedimenzionalnost likova, posebno glavnog, pokazuje različite strane čovjekovog nagona za opstankom ma koliko čopor vukova bio jak. Ottway je tako, saznat ćemo, na samom kraju filma, u iskušenju da živi ili da umre, odluku je oba puta donio sam, i oba puta je to bila odluka u prilog životu. Kod vukova je ta potreba izražena prirodnim instinktom preživljavanja koja podrazumijeva biti članom čopora i poštovati hijerarhiju. Čovjeku je i za život i za smrt potrebna inspiracija, zaključit će se na primjeru Ottwayova sjećanja na očeve stihove.

Stiče se dojam da početak filma nije razrađen na nabolji način u onom segmentu koji prikazuje Ottwayov očaj zbog kojeg želi izvršiti samoubojstvo. Kockice se poslože tek poslije kada vidimo drugog Ottwaya-ne toliko hrabrog koliko spremnog da preživi. Upravo ova transformacija ostaje nerazrađena iako je sasvim jasno da je Ottway inspiriran stihovima uramljenim na zidu očeve radne sobe kojih se sjeća kao dijete.

Prisutni su klasični elementi trilera sa zadivljujuće dobrim prikazima pejzaža širokim kadrom kojim se stiče jasna predstava o surovosti okolnosti u kojima se junaci nalaze. Likovi prolaze kroz cijeli spektar emotivnih stanja zbog čega je jasno da film nosi egzistencijalne motive. Strah, beznadežnost a potom želja za preživljavanjem i stalna borba. Liam Neeson u ulozi Ottwaya jedini je koji shvaća suštinu borbe sa vukovima jer ih poznaje i to prihvati kao svoju prednost. Surovi realista, prihvaća situaciju onakvom kakva jeste u svijetu vlastite emotivne borbe. Neeson dobro portretira Ottwaya ma koliko se povremeno stekao dojam da se njegovu prezasićenost životom čini suviše hladnom i gotovo nerealnom za okolnosti u kojima se nalazi. No glumačka je ekipa dobro uklopljena u cijelu priču, osobito Frank Grillo u ulozi Diaza čija je interpretacija najzorniji prikaz spektra stanja kroz koji prolaze likovi.

The Grey (kao aluzija na sivog vuka) ostaje dobro realiziran triler sa jasnom ali ne sasvim zrelo razrađenom porukom o egzistencijalnoj potrebi za inspiracijom.

Što se samog ishoda tiče, treba odgledati završnu scenu domišljato ostavljenu nakon odjavne špice. San Francisko Chronicle ju je,u inače ne afirmativnoj kritici o filmu, prokomentirao kao „ateisti će biti uvrijeđeni a vukovi zbunjeni“. 

Primjedbe

Korisnik Anonimno rekao je…
Pozdrav svima,

Neki dan sam naišao na ovu stranicu koja će svima pomoći ako se žele baviti pisanjem scenarija, meni je puno pomogla.Ako vam se sviđa bacite oko

http://www.screencraft.org/

http://www.screencraft.org/send-scre...wood-producer/
Autor Unknown rekao je…
Pozdrav svima,

Neki dan sam naišao na ovu stranicu koja će svima pomoći ako se žele baviti pisanjem scenarija, meni je puno pomogla.Ako vam se sviđa bacite oko

http://www.screencraft.org/

http://www.screencraft.org/send-scre...wood-producer/

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)