Paklena naranča/Clockwork Orange/(1971)

SAD, 1971, drama, 137 min.

Režija: Stanley Kubrick

Uloge: Malcolm McDowell, Patrick Magee, Michael Bates, Steven Berkoff, Adrienne Corri, Carl Duering, John Clive, Aubrey Morris


Paklena naranča svrtava se u red najboljih filmskih satira sa temom neposredno vezanom za suvremeno društvo u kojem bande vladaju, haraju i provode svoje pravila igre. Film je baziran na eksperimentalnom romanu Anthony Burgessa, krajnje intrigantnoj priči o pokušaju prevaspitanja Alexa, vođe jedne bande ogrezle u sve oblike psihičke i fizičke torture i ubistava.

Priča počinje izdajom jednog člana bande nakon čega policija hapsi Alexa. Odlazi u zatvor gdje pristaje da bude uključen u eksperimentalni program prevaspitanja koji se provodi s ciljem smanjenja kriminala. Bizarna ideja dobiva surove konture: kao rezultat prevaspitanja korištenjem psihotičkih sredstava, Alex je preinačen u svoju izvornu suprotnost. Postaje do te mjere pacifista da kada god krene počiniti kriminalno djelo zapadne u psihički napad pračen muzikom Ludwiga Von Bethovena koja ga spriječava na akciju. Film implicira nekoliko moralnih pitanja: da li je društvo činom prevaspitanja učinilo Alexu uslugu, ima li država pravo da se miješa u lični stav pojedinca i ima li Alexovo „upristojeno“ ponašanje smisla ako nije rezultat unutarnjeg poriva za promjenom ili stvarne promjene na bolje. Ovo je svakako film koji je ostavio traga na suvremena socijalna kretanja vremena u kojem je nastao.

Koncepcijski kontraverzan, Paklena naranča je pored Ponoćnog kauboja jedini film svojedobno označen sa X (zbog scena ekstremnog nasilja) koji je kandidiran za Oskara. S druge strane, film je saglasnošću samog Kubricka odmah nakon premijere povućen iz distribucije u Velikoj Britaniji sa mogućnošću da se vrati u kino dvorane nakon Kubrickove smrti. Prema jednoj verziji, Kubrick se složio sa obustavom distribucije zbog nekoliko prijetnja smrću upućenim njegovoj porodici. Inkriminiran od strane britanskog tiska, film se u britanske kino dvorane vratio 27 godina nakon premijere, po Kubrickovoj želji, poslije njegove smrti. Film je inače nastao nakon Kubrickovog propalog projekta Waterloo. Saga o Napeolenu trebala je biti snimljena na prostoru bivše Jugoslavije, no financijski težak projekat je odbijen te se Kubrick vraća u SAD gdje započinje snimanje Dr.Strangelovea i naposlijetku Paklenu naranču. Glavnu ulogu tumači Britanac Malcolm McDowell, jedan od predstavnika britanske filmske scene 70-tih godina prošlog stoljeća. Uloga je nadrealna.

Film je karakterističan i po nekoliko scena sa namjerno napravljenim koncepcijskim „greškama“ što je Kubrickova ideja kako bi izrazio efekat dezorijentiranosti kadra. Jezik korišten u filmu do danas je ostao etimološki gotovo neobjašnjiv. Bazirano na izvornom književnom djelu, Alex i njegova banda u filmu govore slengom kombiniranim od engleskih i ruskih riječi čime se pisac htio ograditi od vremena kada je nastalo djelo te time doprinijeti vremenskoj univerzalnosti. „Clocwork orange“ je zapravo inačica za nekoga ko mehanički, robotički obavlja neku radnju a nepoznanica je ko je prvi upotrijebio prijevod na južnoslavenske jezike kao „paklena naranča“.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)