Vraćam se / Volver/ (2006)

Španija,2006, drama, 121 min.

Uloge: Penelope Cruz, Carmen Maura, Lola Duenas, Blanca Portillo, Yohana Cobo

Režija: Pedro Almodovar

Malo je filmskih stvaraoca danas čije se svako slijedeće ostvarenje očekuje sa nestrpljenjem i uzdahom. Almodovar sa svojim šesnaestim po redu filmom pojavio se na kanskom filmskom festivalu 2006.godine gdje je nagrađen za najbolju režiju,za još jedno kultno filmsko ostvarenje inspirirano rodnom La Manchom i ženom kao fenomenom modernog, urbanog Madrida.
Penelope Cruz glumi Raimundu,ženu madridskog predgrađa koja sa sestrom Soleom i kćerkom Paulom posjećuje grobove svojih roditelja te oboljelu i staru tetu Paulu koja je pri kraju svog života.Nakon povratka u Madrid, Raimundin život iz korijena se mijenja usljed teškog akta nasilja nad njezinom kćerkom u kojem Raimundin dokoni muž Paco pokuša silovati Paulu. Paula ga ubije a Raimunda u nastavku nastoji zaštititi kćerku skrivajući leš. U isto vrijeme na selu umire teta Paula a u njezinoj se kući pojavljuje duh Raimundine majke koja na zaprepaštenje svoje kćerke Sole odluči vratiti se u Madrid. Sa majčinim povratkom na vidjelo će izaći strašne porodične tajne.

Film je Almodovarov povratak u rodnu La Manchu, njegov povratak Carmen Mauri ali i vlastitoj ženskoj strani karaktera kojom se nije bavio još od filma Sve o mojoj majci. Volver je zabavna, uzbudljiva i vrhunski stvorena melodrama gdje povratak ima višeslojno značenje:povratak majke u živote svoje djece ali i povratak zločina izazvanim istim porodičnim nasiljem.U ovom filmu žene djeluju skupa kao sestre, prijateljice, susjede te kompletan casting izgleda savršeno odabran. Cjelokupna glumačka ekipa nagrađena je od strane kanskog žirija 2006.godine a Penelope Cruz i nagradom Europske filmske akademije za najbolju žensku ulogu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Fargo (1996)