Pretraži FILMSKI BLOG

13 siječnja 2010

Prohujalo sa vihorom / Gone With The Wind / (1939)


1939, drama, SAD, 238 min.

Režija: Victor Flaming

Uloge: Clark Gable, Vivien Leigh, Leslie Howard...

S razlogom proglašen historijskim, film prati zbivanja na američkom jugu u osvit i nakon građanskog rata. Scarlet O'Hara arogantna je i svojeglava djevojka koja plijeni pažnju a nakon što građanski rat počne, počinje i njena borba za opstanak porodičnog imanja Tare i uspon u novom postratnom društvenom uređenju.

Uporedo traje i priča o ljubavnom trokutu Scarlet O'Hare, njezine istinske i neostvarene ljubavi Ashleya i Rhetta Buttlera, južnjačog playboya za kojega je Scarlet vjenčana iz pragmatičnih razloga.

I nakon mnogo godina, film Prohujalo s vihorom doima se kao izuzetno jaka priča sa legendarnom heroinom Vivien Leigh nagrađenom Oscarom za ulogu u ovom filmu. Prvobitno je uloga bila namjenjena Bette Davis ali je ona odbila uloga jer nije htjela surađivati sa Erol Flynnom predviđenim za ulogu Rhetta Buttlera.

Film spektakularan za vrijeme u kojem je nastao, ostat će zapamčen po tada šokantnoj izjavi Rhetta Butlera «I dont give a damn» i završnoj sceni u kojoj se slomljena i napuštena Scarlett sprema za novi početak jer «Sutra je novi dan»

Nema komentara: