Kraljev govor /The King's Speech / (2010)

V.Britanija, 2010, drama, 118 min.

Režija: Tom Hooper

Uloge: Colin Firth, Helene Bonham Carter, Geoffrey Rush, Derek Jacobi, Robert Portal, Guy Pierce, Michael Gambon, Timothy Spall

Govori britanskog kralja Georga IV kojima se putem nacionalnog radija obraćao napačenoj naciji tokom II svjetskog rata, bili su inspiracija, glas hrabrosti i razuma stanovništu razrušenog Londona i drugih britanskih gradova. No u pozadini priče bio je kralj koji je dugo godina pokušao da savlada hendikep mucanja i na kraju i uspio zahvaljujući nekonvencionalnoj metodi kojom ga je liječio Lionel Logue. Metoda na koju je tadašnji princ od York pristao na instisiranje svoje supruge (kasnije poznatije kao „kraljica majka“) razlikovala se utoliko što Lionel nije liječio kralja nego je cijeli proces spustio na razinu osobnosti liječivši osobu bez kraljevske maske. Lionel je na kraju u tome i uspio a nakon abdikacije prinčevog brata Edwarda VIII, postao je kraljev pratilac u prilikama kada je trebalo održati važne govore i njegov lični prijatelj. 

Vrijednost ovog filma je u njegovoj jednostavnosti sa jedne i univerzalnosti sa druge strane. Uspješan, dramaturški jednostavan sa bezprijekornom britanskom glumom i stilom biografske kinematografije koja uvijek završi uspjehom. 

Film je osvojio brojne nagrade među kojima je 11 BAFTA nagrada, te ukupno 4 Oscara od kojih se izdvajaju Oscar za glavnu mušku ulogu, režiju te najbolji film.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

300 (2006)

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

Mahnitost /Frantic/(1988)