Ja sam legenda / I Am Legend / (2007)

SAD,2007, drama/horor,101 min.

Režija: Francis Lawrence

Uloge: Will Smith, Alice Braga, Charlie Tahan, Willow Smith, Salli Richardson

U filmskoj adaptaciji kultnog apokaliptičnog romana Richarda Mathesona iz 1954.godine, vojni virolog Robert Neville jedan je od rijetkih preživjelih u kataklizmi koju je na Zemlji izazvao smrtonosni virus. Dok je čovječanstvo poharano a preživjeli pretvoreni u bijesne monstrume, Robert Neville zatočen u napuštenom New Yorku pokušava pronaći serum kojim će izliječiti oboljele. Misleći da je jedini preživjeli na svijetu vodi svoju bitku sa jedinim prijateljem kojeg ima-psom Samom pri čemu mu pomaže jedino činjenica da se bijesni oboljeli ne pojavljuju na dnevnom svjetlu. 

I dok je prethodna ekranizacija Mathesonova romana pod nazivom Omega Man ostala upamćena po Charlton Hestonu, okosnicu ovog filma gotovo upotpunosti veoma snažno nosi Will Smith sa izuzetno karakternim portretom usamljenog heroja.

Početak film obilježen je vrlo dojmljivim  prikazom praznog Manhattna te tv interviewom naučnice koja objašnjava kako se jednim mutiranim virusom može izliječiti rak. No stvari su krenule po zlu jer je nuspojava ovo lijeka, saznat ćemo nešto kasnije, dovela do istrebljenja čovječanstva. Izuzmeli se britki filmski uvod, čini se da film ima nekoliko logičnih propusta: naime Robert Nevill fantastično je opskrbljen hranom i medicinskom opremom a njegovom skrovištu ne nedostaje struja i tekuća voda što je neobičan slijed scena jednog apokaliptičnog grada. Film će ipak obilježiti jak osjećaj napetosti kroz uspjelu fotografiju polutame i iščekivanja te strah čemu treba zahvaliti dobroj glumi Will Smitha.Usprkos ovim klasičnim elementima trilera i horor žanra, kompjuterske animacije zombija pretjerane su i vrlo vjerovatno neće biti po ukusu ljubitelja horora (Variety tako primjećuje da „mračnjaci“ previše podsjećaju na lik Voldemorta iz serijala o Harry Potteru). 




Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)