Otok Shutter (2010)


(Shutter Island)

SAD, 2010, triler, 138 min.

Režija: Martin Scorsese

Uloge: Leonardo DiCaprio, Mark Ruffalo, Ben Kingsley, Max von Sydow, Michelle Williams, Emily Mortimer, Patricia Clarkson...

Priča započinje odlaskom policijskog maršala Teddy Danielsa i njegovo partnera Chucka Aule na otok Shutter, u zatvorsku bolnicu namjenjenu zatvorenicima sa teškim psihijatrijskim poremećajima. U potrazi su za nestalom Rachel Solando, pacijenticom koja je ubila svoje troje djece iako ne prihvaća realnost. Teddy Daniels međutim sumnja da glavni psihijatar izvodi eksperimente na zatvorenicima. I sam opterećen vojničkim traumama iz II svjetskog rata, Teddy vodi istragu isprepletenu realnošću i fikcijama koje ga okružuju.

Od početka svoje karijere, redatelj Martin Scorcese bavio se pitanjem nasilja, s filmovima poput „Taksist“, „Raging Bull“, „Goodfellas“, te oskarom nagrađeni „The Departed“. S „Otokom Shutter“, Scorcese ide sjenovitom, ponekad nevidljivom linijom između realnosti i mašte. Bez da se otkrije unaprijed previše, dovoljno je reći da film pokazuje više različitih realnosti a likove vodeći kroz labirint duševnog stanja u kojem se teško razlučuju različite razine stvarnosti.

Glavni glumci Leonardo DiCaprio kao maršal Daniels, Mark Ruffalo kao njegov partner u istrazi, te Sir Ben Kingsley kao dr. Cawley, psihijatar koji upravlja bolnicom izjavili su nakon premijere (održane na 60. Berlinaleu) da im je posao bio jako težak jer je slojevitost likova i stvarnosti u pojedinim scenama bila poput divovske slagalice za koju je trebalo pronaći odgovarajući komad tek kad se otkrije onaj koji slijedi. U napetosti same radnje isprepreteni su i drugi faktori: mračne uspomene generacije veterana Drugog svjetskog rata, poput lika maršala Daniela, kao i napetosti Hladnog rata koje su pedesetih godina prošlog stoljeća pogodile živote brojnih ljudi. U ostalim ulogama pojavljuju se Michelle Williams kao tragična maršalova žena, dok Emily Mortimer i Patricia Clarkson glume likove koje on susretne u bolnici. Veteran velikog ekrana Max Von Sydow tumači briljantnog psihijatra čija vlastita prošlost krije vrlo mračne tajne.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

300 (2006)

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

Mahnitost /Frantic/(1988)