Let iznad kukavičijeg gnijezda/One Flew Over the Cuckoo's Nest/(1975)

SAD, 1975, drama, 133 min.

Režija: Miloš Forman,

Uloge: Jack Nicholson, Louise Fletcher, William Redfield, Michael Berryman, Dean R.Brooks, Alonzo Brown (I), Mwako Cumbuka, Danny DeVito

Za početak treba napisati da je film «Let iznad kukavičijeg gnijezda» rađen prema romanu Kena Keseya, pokupio doslovce sve značajnije filmske nagrade u svijetu (sa izuzetkom kanske Zlatne palme) a Jacka Nicholsona uveo na listu antologijski odigranih uloga. Još je jedna zanimljivost vezana za ovaj film: jedan je od rijetkih koji je pomirio kritičare, publiku i producentske želje sa dobrim financijskim scorom (bio je to sedmi najprofitabilniji film do tog vremena). Zanimljivo je da je autorska prava za ekranizaciju romana otkupio Kirk Douglas ali nakon što godinama nije mogao uvjeriti nijedan studio da ga ekranizira, prava je prenio na svog sina Michaela koji se u konačnici i pojavljuje kao producent.

Rad Čeha Miloša Formana alegorijska je priča o antiherojskoj pobuni pojedinca protiv establishmenta, autoriteta i institucije koja teži uništavanju individualnosti, smještena među zidovima psihijatrijske klinike u koju je kriminalac McMurphy smješten na posmatranje kako bi izbjegao zatvor. Ubrzo dolazi u sukob sa sestrom Ratched i žrtva «sistema» u masi plašljivih i tihih. U ovom je filmu svaki junak metafora, svaka scena ima svoje značenje. Jednostavno- genijalno.


Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

300 (2006)

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

Mahnitost /Frantic/(1988)