Narednik James / The Hurt Locker / (2008)


SAD, 2008, drama, 131 min.

Režija: Kathryn Bigelow

Uloge: Jeremy Renner, Anthony Mackie, Brian Geraghty, Guy Pearce…

Narednik William James dolazi u američku satniju čiji je glavni zadatak deaktiviranje bombi na koje nailaze američke jedinici smještene u Iraku. James je u satniju došao nakon pogibije svog prethodnika koji je stradao tokom jedne od akcija na deaktivaciji bombe podmetnute od snaga lokalnog stanovištva koje se bore protiv američkih snaga. Njegova luda hrabrost i strastvenost dovode ga u sukob sa druga dva člana tima koji u njemu vide ovisnika o ratu i čovjeka koji ovaj posao radi kako bi zadovoljio potrebu za viškom adrenalina.

Sniman dinamičnim pokretima kamere koji daju utisak news magazina, te vrlo dobrim efektima realnosti koji uključuju znoj, pijesak i prašinu, Narednik James tematizira psihološki profil čovjeka koji ne može živjeti bez akcije a čija luda hrabrost dovodi do potrebe da se stalno kocka sa vlasititim životom u zemlji i gradu kojeg opsjeda ratni haos. Film je inspiriran stvarnim događajima kojima je svjedočio novinar i scenarista Mark Boal koji je nekada bio stacioniran u specijalnoj jedinici u Iraku. Njegova priča, inteligentno je pretočena u ratni triler koji je 2009. godine dobio Oscara za najbolji filma a istom nagradom nagrađena je i rediteljica filma Kathryn Begelow.

Gledano izvan američkog konteksta, činjenica da je radnja smještena u ratnom Iraku iz čijeg grotla Amerika nikako da se izvuče, svakako je pomogla da film dobije Oscara. Neovisno do toga, redateljica je napravila uspješan otklon od svake patetične moralnosti o američkoj ulozi u ratu, fokusirajući se na profil čovjeka kojem je rat zaista potreba. Univerzalan je u onoj mjeri u kojoj se radnja mogla ispričati u bilo kojem drugom ratu.

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

300 (2006)

Carsko putovanje / La marche de l'empereur/ (2005)