Cijena istine / The Lincoln Lawyer / (2011)


SAD, 2011, triler, 118 min.

Režija: Brad Furman

Uloge: Matthew McConaughey, Marisa Tomei, Ryan Phillippe, William H. Macy, Josh Lucas…

Vispreni odvjetnik Mickey Haller brani kriminalce a ured je smjestio na zadnjem sjedištu Lincoln Continental limuzine kojom kruži ulicama Los Angelesa. Život je posvetio karijeri braneći razne profile kriminalaca, među kojima će se naći i Louis Roulet, playboy sa Beverly Hills. Naizgled, uzbudljiv i izazovan slučaj pretvorit će se u obranu profesije i borbu savjesti.


Vrlo uspješna priča kojoj obol daje izvrsna gluma Matthew McConaugheya te filmski izričaj kriminalističkog filma sentimenta kasnih sedamesetih ali moderne fotografije i dinamike. Nastao prema istoimenom romanu Michaela Conellya, glavni lik ali i film u cjelini razvija se od tipično odvjetničke kakvu smo imali prilike vidjeti u, na primjer, Đavoljem advokatu, do  priče gdje glavni junak brani vlastitu savjest sukobljavajući se sa dilemom na koji način braniti čovjeka čija je krivnja evidenta a da se u isto vrijeme ne pogaze postulati profesije.

Tehnički, vrlo dobro realiziran, nije spektakularan, ali je svakako film koji plijeni pažnju, gledljiv i zabavan neovisno od povremenih predvidivih preokreta i dramaturških šablona. Uzgred, zadivljujuće dobar prijevod naslova na domaće jezike koji upotpunosti fituje onome kroz što glavni junak prolazi.  

Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga

300 (2006)

Vuk sa Wall Streeta ( The Wolf of Wall Street) (2013)

Mahnitost /Frantic/(1988)